Turism

Ska du åka runt i Sverige i sommar? Eller ska du av annan anledning befinna dig i eller runt städer Norrköping och Linköping i Östergötlands län? Då finns det en hel del att göra och upptäcka. Linköping är Sveriges åttonde största stad, och Norrköping är landets tionde största stad. Befolkningen växer och fler flyttar hit för att bo och leva. Tillsammans har de alltså mycket att erbjuda dig som besökare i och omkring städerna. På senare tid har de dessutom satsat mer på turismen, bland annat genom stora evenemang som Bråvalla festival, men också med gemensam marknadsföring som Sveriges fjärde storstadsregion. Här nedan får du sex tips på vad du kan se och göra här.

Linköpings domkyrka

Studentstaden Linköpings kanske mest kända sevärdhet är dess domkyrka som finns mitt i staden. Efter Uppsalas domkyrka är Linköpings domkyrka Sveriges största kyrkobyggnad. Den har cirka 800 år på nacken och är byggd i en storslagen gotisk stil.

Norrköpings industriområde

Ett viktigt landmärke i Norrköping är stadens industriområde. Här höll framför allt textilindustrin igång fram till 1960-talet, cirka 70 % av landets textiltillverkning ägde rum här. Idag är stora delar av området bevarat, och rymmer bland annat museer, företag och kulturverksamheter.

Museer i städerna

Det finns gott om museer i såväl Linköping som i Norrköping. Några av de mest kända är följande: Norrköpings konstmuseum, Norrköpings stadsmuseum, Arbetets museum (Norrköping), Östergötlands museum (Linköping), Kulturhallen Passagen (Linköping) och Flygvapenmuseum (Linköping).

Foto: Imfoto / Shutterstock.com

Bergs slussar och Göta kanal

Östergötland är känt för att ha Göta kanal som rinner genom länet. Om du vill uppleva en del av kanalen kan Bergs slussar strax utanför Linköping vara värt ett besök. Förutom utsikt över själva kanalen och slussarna kan du stanna till för en fika eller lunch här.

S:t Anna skärgård

Att komma ut till vattnet är populärt hos många, och i Östergötland är ett besök till S:t Anna skärgård ett måste om du vill ha skärgård, frisk luft och öppna vatten. Det rör sig alltså om Östersjön, och här finns många saker att göra, campingar, badplatser och en rad olika öar att besöka.

Kolmårdens djurpark

Kolmårdens djurpark är Nordens största djurpark, och dessutom en av de största i världen. Ytan på parken når upp till hela 1,75 kvadratkilometer. Den närmaste staden är Norrköping. I anslutning till parken finns ett vildmarkshotell, och förutom djur har parken blivit känd för Bamses värld. Några häftiga djur som du kan se här är sibirisk tiger, röd panda, elefanter och isbjörnar.