Jobbpendla

Det blir allt vanligare att människor bor i en stad och jobbar i en annan, ofta relativt närliggande, stad. Med dagens bilar och kollektivtrafik är detta fullt möjligt. I Östergötland är de två största städerna Linköping och Norrköping, och här finns givetvis också de flesta jobben. I och med att båda städerna är relativt stora och att de ligger så pass nära varandra har man under åren skapat goda kommunikationsmöjligheter mellan dem. Här kan du läsa mer om det.

Två städer med många arbeten och studiemöjligheter

Det finns flera anledningar till att kommunikationen mellan Norrköping och Linköping har förbättrats under årens gång. En viktig del är att båda städerna erbjuder många jobb- och studiemöjligheter. Linköpings universitet har till exempel sin bas i Linköping, men vissa program och kurser kan även läsas i Norrköping. I Norrköping finns flera stora myndigheter, så som SMHI, Migrationsverket och Kriminalvården. I grannstaden Linköping ligger till exempel SAAB och två flygplatser med mera. Det här har gjort att man har förstått att kommunikationerna mellan städerna bör förbättras.

Så här ser kommunikationen mellan städerna ut

Foto: Elisabeth Stengard/Arriva

För att kunna möta behovet av pendlingen mellan städerna så har kommunikationsnätet byggts ut och anpassats ganska rejält, både vad gäller tåg och buss. Ett resultat av kommunikationsbehovet är inte minst den så kallade Östgötapendeln, som bland annat går mellan Linköping och Norrköping. Dessa tåg går var 30:e minut, och emellanåt även var 15:e minut, till exempel i rusningstid. Alla kan eller vill dock inte åka tåg, som såklart är det snabbaste alternativet. Därför går också många bussar mellan städerna. Det finns till exempel en campusbuss för dig som bor i Norrköping men studerar i Linköping eller vice versa. Med denna åker du som student helt gratis. Det finns också till exempel bussresor från Norrköping som lämnar av passagerare direkt i anslutning till SAAB, där många arbetar. Det finns också vanliga busslinjer som går regelbundet.

Kommunerna har verkligen satsat och på det här sättet är det enklare än någonsin att jobbpendla mellan Linköping och Norrköping. För även om det kan vara bekvämt att ta bilen så är det både billigare och miljösmartare att utnyttja tåg och buss.