Bo & Leva

Att bo och leva i det så kallade Fjärde storstadsregionen (områdena kring Linköping och Norrköping) är att vara en del av ett mycket expansivt och händelserikt område. Fjärde storstadsregionen, som även kallas för den fjärde storstadsregionen, bjuder på ett varierat utbud av boende och kultur. Här kan man välja mellan allt från ett sprakande stadsliv till att göra skärgårdens natursköna miljö ett ständigt inslag i vardagen.

Boende

De största städerna i regionen är Norrköping och Linköping. Norrköping utgörs av 60 olika delområden, varav de mest centrala platserna tenderar att vara mest populära. Några av dessa populära stadsdelar är bland annat Lindö och Smedby, som till störst del består av villor, radhus och grönområden. Andra exempel på villa- och radhusområden är Rambodal och Bjärby. Utanför stadens promenader (till exempel vid Öster och Söder) finns även en del omtyckta lägenhetsområden.

bo-i-norrkopingLinköping, som precis som Norrköping växer i en snabb takt, erbjuder en blandning mellan moderna och historiska kvarter. Vill man bo modernt i Linköping finns bland annat Övre Vasastaden (Linköpings nyaste stadsdel), eller den kommande delen Vallastaden som just nu växer fram i närheten av universitetets eget Campus Valla. För den som vill bo i de mer historiska kvarteren är Gamla Linköping stadsdelen för det. Gamla Linköping erbjuder förutom bostäder ett populärt friluftsmuseum. Stadsdelar som Ryd och Lambohov erbjuder däremot många grönområden. Förutom dessa två storstäder finns även många mindre orter att bosätta sig i, som bjuder på ännu mer av Östergötlands natur.

Kultur & Nöje

Både Norr- och Linköping erbjuder ett starkt och varierande kulturliv. Till exempel arrangeras festivalen Kulturnatten en gång per år i Norrköping. Kulturnatten är som en uppvisning av stadens kultur där man under ett helt dygn kan uppleva stora delar av Norrköpings konst, musik och föredrag.

För den som utforska mer av stadens kultur finns ett konstmuseum, där utställningen Luftslottet för närvarande finns att besöka. Andra museer som Stadsmuseet och Arbetets museum håller ofta i olika typer av utställningar för den som är kulturintresserad.

Även Linköping bjuder på ett varierande kulturliv. Här finns till exempel det ovannämnda Friluftsmuseet som lockar många besökare varje år. Linköping har även intagit en position som en stark musikstad. Med många körer, symfoniorkestern (som även delas med Norrköping) och flera musikskolor har förutsättningarna lagts för att fostra många välkända artister, bland annat sångaren Lars Winnerbäck. Scener som staden erbjuder för kultur är bland annat SAAB Arena och Linköping Konsert & Kongress.

Natur & Fritid

I bara Linköping finns 20 naturreservat, bland annat Vallaskogen som är beläget i de centrala delarna av staden. Reservatet ligger i anslutning till stadsdelen Gamla Linköping och visar hur skogen har använts genom historien.  Även Roxens strandängar, slättbygdens hagmarker och ängar samt de vida skogarna i söder bjuder på natursköna upplevelser. I staden finns även värdefulla ekmiljöer som kantar promenadvänliga vägar och cykelstråk. För den som är sportintresserad är Ishockey utbrett här. Linköping HC är stadens representanter i Svenska Hockeyligan – Sveriges högsta division för sporten.

Även Norrköping, precis som Östergötland i sin helhet, bjuder på flera olika typer av naturupplevelser. Här finns flera naturreservat att besöka, bland annat Majeldsberget, Marielund och Svensksundviken, där den sistnämnda är en bra plats för fågelskådning. Vandring är en annan aktivitet som med fördel kan utföras här – till exempel finns Kvillingeleden, Åpromenaden och Ribbingsholmsleden för det.

Till andra utomhusaktiviteter kan fiske räknas där både Sörsjön och Sandgropen bra ställen att göra det på. Vill man fiska utan att ta sig ut från stan kan man fånga lax och havsöring i Motala Ström, mitt i city. När vintern närmar sig kan ta fram pimpelspöt, eller som omväxling, roa sig med att åka skridskor på sjön Svängbågen när den har frusit. Staden har även ett fotbollslag, IFK Norrköping (eller Peking som de också kallas), som spelar i Allsvenskan.

bo-i-linkoping

Skolor & Barnomsorg

Förutom Linköpings Universitet, som är ett av Sveriges största lärosäten, kan man hitta flertalet förskolor, skolor, folkhögskolor och gymnasium i Fjärde storstadsregionen. I Linköping finns som tidigare nämnt flertalet skolor med estetiska inriktningar så som musik och konst. Förutom estetik satsar även regionen på IT och att integrera det i både grund- och förskolans läroverksamheter.

När skolan är slut för dagen eller har lov finns olika typer av fritidsverksamheter i regionen. Bland annat finns det i Linköping fritidshem, öppen fritidsverksamhet, kulturskola, aktiviteter på sommarlovet samt kollo.

I Norrköping hittar man en blandning mellan friskolor och kommunala skolor. Här finns även flera olika gymnasier med olika typer av inriktningar, bland annat samhällelig och naturvetenskaplig.

Här finns också ett fotbollsgymnasium för de ungdomar som är intresserade av sport. I utbildningen ingår både elitutbildning och Idrott och Hälsa med specialisering kring fotboll. För blivande veterinärer eller djurskötare finns även ett populärt naturbruksprogram i staden som specialiserar sig på djursjukvård.