Norrköping

Norrköping är med sina ca 90 000 invånare (2010) Sveriges tionde största tätort. Med Motala ström som rinner rakt igenom staden blev Norrköping på 1600-talet en industristad tack vare den nederländske affärsmannen Louis de Geer. Runt "Strömmen" som den kallas lokalt anlades fabriker, pappersbruk och skeppsvarv. Norrköping växte ordentligt och var vid sin storhetstid Sveriges näst största stad.

 

norrkoping

 

Idag huserar Norrköping stora företag som Whirlpool, Goodyear och Stadium som samtliga har huvudlager i staden. Även Linköping universitet har lagt delar av sin verksamhet i staden, även kallat Campus Norrköping. Även sport är en stor del av stadens identitet där fotbollslaget IFK Norrköping är stadens stolthet med ett guld i Fotbollsallsvenskan 2015. Andra kända lag från Norrköping är hockeylaget Vita hästen och speedwaylaget Vargarna.

Ser man till stadens kommunikationer så finns de allra flesta alternativ tillgängliga. Stadens egna flygplats, Norrköpings flygplats, erbjuder reguljärflyg till våra grannländers huvudstäder, Oslo, Helsingfors och Köpenhamn samt charterflyg till varmare breddgrader. Staden har även en egen hamn där fartyg från hela världen regelbundet lägger till för att lossa och lasta. Tack vare sin geografiska placering och goda förbindelser till väg och järnväg har Norrköpings hamn fått en stor betydelse i Östersjöområdet.