Miljön påverkar din mobiltäckning

mobilabonnemang-tackning

En mobiltelefon utan täckning är idag ungefär lika värdelös som en bil utan bensin. Visst kan du använda den till saker men inte till det huvudsakliga ändamålet (i mobilens fall att ringa, SMS:a och surfa). I större städer och i de allra flesta tätbefolkade områden är mobilabonnemang utan täckning inget du behöver oroa dig för. Detta gäller även Fjärde storstadsregionen. Täckningen kan dock försämras i vissa miljöer och rör du dig en bit utanför befolkade områden så kan du få problem.

Att stå utan täckning i situationer där det behövs kan vara enormt frustrerande men det kan undvikas. Genom att veta vilka operatörer som har bäst täckning i Fjärde storstadsregionen så kan du ligga steget före och vara den som alltid har mobilabonnemanget med bäst täckning. När man jämför mobilabonnemang kan det vara lätt att bara fokusera på priset och hur mycket data, samtal och SMS som ingår. Men när du väl står där i skogen inser du ganska snabbt att täckningen är minst lika viktig.

Täckningen kan påverkas av miljön runt dig

Täckningen påverkas inte bara av vilket mobilabonnemang du har och avståndet till närmsta mobilmast . Din täckning kan även påverkas av saker i din närmsta omgivning. Det kan vara byggnader, andra elektriska apparater eller till och med vädret som påverkar din täckning (även om just det sistnämnda kan vara svårt att påverka). Om du har dålig täckning så behöver det med andra ord inte bero på din telefon eller ditt mobilabonnemang. Täckningen kan även påverkas av mängden andra mobiltelefoner som finns i närheten. Befinner du dig exempelvis i en föreläsningssal på Linköpings universitet så kan din telefon komma att störas av de hundratal andra telefoner som finns i samma sal som du.

Olika funktioner påverkas olika mycket

Nu för tiden kan din telefon användas till så mycket mer än att bara ringa och SMS:a. De allra flesta funktionerna i våra moderna smartphones använder internetanslutning för att fungera. Just internetanslutning är det som försvinner först då mobilnätet för att ringa och SMS:a är äldre och betydligt mer omfattande. Tappar du 3G- och 4G-täckning på mobilen kan det därför vara så att du fortfarande kan ringa och SMS:a, då dessa funktioner inte kräver internetanslutning.

Ytterligare en funktion som många moderna telefoner har är GPS. Den är i de flesta fall oberoende av mobilabonnemang och täckning och kan fungera utan någon som helst kontakt med mobilmaster. Skulle du befinna dig någonstans i Fjärde storstadsregionens utkanter kan du med andra ord enkelt hitta tillbaka genom att använda den GPS som finns i din telefon, trots att mobiltäckningen kanske inte är den bästa.

Jämför täckning innan du väljer mobilabonnemang

Innan du bestämmer dig för vilket mobilabonnemang som passar dig bäst så bör du undersöka täckningen hos de olika operatörerna. Vissa operatörer har valt att satsa extra på vissa områden och Fjärde storstadsregionen är inget undantag. Vilken operatör som har bäst täckning undersöker du enklast med hjälp av Täckningskollen.se.