Linköping

Linköping är med sina ca 105 000 invånare något större än sin granne Norrköping men förutom folkmängden är det inte mycket som gör städerna lika. Linköping ses av många som en av Sveriges militärstäder där stridsflyget har haft sin hemvist ända sedan början på 1900-talet och första världskriget. Tack vare SAAB och företagets tillverkning av stridsflygplan under och efter andra världskriget så växte staden kraftigt under denna period.

 

linkoping

 

Även om staden fortfarande huserar flera militära divisioner, bland annat en militärflygplats väster om staden, så är staden idag minst lika känt för sitt universitet. Linköping universitet grundades så sent som 1975 men har snabbt växt till ett av Sveriges största universitet med ca 27 000 studenter och 4000 anställda. Sedan mitten av 1990-talet finns Linköpings universitet även i Norrköping under namnet Campus Norrköping.

Förutom sitt universitet och den militära närvaron så är staden känd för sitt framgångsrika hockeylag, Linköping HC och sin domkyrka från 1100-talet som mäter hela 106 meter. Kyrkan ligger mitt emot Linköpings slott som faktiskt är Sveriges äldsta, helt bevarade, slottsbyggnad. I slottet finns numera Sveriges landshövdings privata bostad men även Linköpings Slott- och Domkyrksmuseum.