Kända personer

När det pratas om svenska kändisar från eller bosatta i olika städer nämns givetvis Stockholm och Göteborg ofta. Vad vi inte får glömma bort är dock att många berömda personer i Sverige bor i, och framför allt kommer från, många andra städer runtom i landet. En berömd person som har koppling till både Linköping och Norrköping är författaren Moa Martinsson. I sina böcker har hon skildrat arbetarklassen i Östergötland under hennes tid, och idag finns en staty av henne i Norrköping. Här får du några fler exempel på personer som är födda i, eller har bott i, städer från Sveriges fjärde storstadsregion, det vill säga Norrköping och Linköping.

Kända personer med koppling till Norrköping

Det finns en rad berömda svenskar som kommer från Norrköping, eller området omkring denna stad. Inom musikens värld brukar inte minst Plura och hans band Eldkvarn omnämnas. I deras texter skildras ofta staden, och inte minst dess välkända industriområde. Även artisten Markus Krunegård kommer från Norrköping. Tillsammans med sitt band Laakso har han gjort en låt som heter Norrköping, och som soloartist väver han ofta in delar av staden i sina texter. Även inom ridsporten finns det två välkända namn från Norrköping, nämligen Malin Baryard (kommer från strax utanför Norrköping) och Helena Lundbäck. Andra personer från Norrköping som är värda att omnämnas är till exempel Peter Harrysson och Claes af Geijerstam. Dessutom har den förra statsministern Göran Persson bott och gått i skola i Norrköping, och musikern Ulf Lundell har under perioder bott i staden, vilket till exempel har skildrats i hans roman Jack. Att många berömda personer har en koppling till Norrköping är det alltså ingen fråga om. Men Norrköping erbjuder mer än kändisar, här finns det mycket att se och uppleva vilket är en anledning till att så många vill bo och leva i staden.

Kända personer med koppling till Linköping

Hur ser det då ut med berömda personer från grannstaden Linköping? Inom musiken är kanske Lars Winnerbäck en av de mest kända från staden, men även Louise Hoffsten och bandet Ghost kommer därifrån. Komikern Anders Ankan Johansson, journalisten och musikkritikern Fredrik Strage, författaren Bruno K. Öijer och den liberala politikern Birgitta Ohlsson kommer från Linköping. En av de kanske allra mest kända personerna från staden är dock Tage Danielsson, som bland annat arbetade som författare, regissör och skådespelare och kanske mest är känd som den ena halvan av Hasse och Tage. Linköping må inte ha lika många berömda personer som är kopplade till staden som Norrköping, men visst finns det en hel del även härifrån.