Så får du bättre täckning på landsbygden

Många av oss åker till sommarstugan för att koppla ned oss och slappna av. Somlig avkoppling kräver fortfarande uppkoppling, och ska film strömmas blir problemet snart väldigt påtagligt.

Här är våra bästa råd för hur du förbättrar täckningen på landsbygden utan att spendera en förmögenhet.

Skaffa en extern riktantenn

En riktantenn monteras på utsidan av huset när uppkopplingen inomhus är väldigt dålig. De tenderar att kosta mellan 500 och 1000 kronor, men leder ofta till en drastisk förändring.

För att den ska fungera optimalt ska en riktantenn placeras så att den får ”fri sikt” och inte störs av hus, träd o.d. Den bör även riktas mot den basstation som antingen är närmst eller har starkast signal.

För att få hjälp med detta och eventuellt installationen, kan man kontakta sin operatör.

Välj operatör efter ort

Olika operatörer fokuserade på olika delar av landet när de byggde ut sina basstationer. Inne i en större stad är det därför sällan problem med täckningen oavsett operatör, men ute på landet blir det snabbt skillnad på de olika operatörernas räckvidd.

Ibland kan lösningen för den som vistas mycket på landet vara så enkel som ett operatörsbyte. Jämför vilka operatörer som skulle passa dig på www.mobiltbredband.se. Kanske går det att hitta ett erbjudande som är både billigare och bättre än ditt nuvarande.

När du hittat ett bra erbjudande kan du kolla på en täckningskarta huruvida operatören täcker ditt område.

Förstärkare tar vara på små signaler

En signalförstärkare, eller en repeater/extender som det också kallas, skapar en form av eko. Det gör att signalen repeteras, och därigenom förstärks.

Genom att placera en signalförstärkare halvvägs mellan routern och apparaten som ska använda den förstärka uppkopplingen. Ibland kan man behöva flytta runt dem medan man mäter uppkopplingshastigheten, för att hitta det optimala avståndet.

För att få använda en förstärkare måste du ha tillåtelse från din operatör. Anledningen till det är att en dålig enhet alternativt bristfällig installation i värsta fall kan slå ut samtliga operatörer från ett område.