Pantbanker – alternativet till snabblån

Hos en pantbank kan du som är i behov av lite extra pengar använda värdesaker som säkerhet för att få lån. I Norrköping och Linköping frodas pantbankerna som av många ses som ett alternativ till ”traditionella” snabblån. Likheterna mellan pantbankers och små långivares verksamhet är slående i det att utbetalning oftast sker omedelbart samt att det snabba lånet ofta har en väldigt kort löptid. Pantsättning av värdesaker kan vara ett alternativ för dig som behöver ett snabbt tillskott till plånboken. Kanske närmar sig slutet av månaden eller så vill du hinna köpa den där saken du velat ha innan den blir slutsåld. En eller flera extra tusenlappar är ofta välkomna, framför allt när månadsbudgeten knakar i fogarna.

Likheter och skillnader mellan pantbanker och snabblån

Det finns både likheter och skillnader mellan belåning hos en pantbank och att ta snabblån. Hos en pantbank använder du en värdefull egendom som konst, smycken eller antikviteter som säkerhet för att få låna pengar. Att pantsätta ett föremål innebär att du har möjligheten att betala tillbaka pengarna (och på så vis köpa tillbaka ditt pantsatta föremål) eller att behålla pengarna (och bli av med ditt pantsatta föremål). I och med att ditt pantsatta föremål utgör en säkerhet för lånet så kan du ofta få lägre ränta hos en pantbank än hos långivare som erbjuder snabba lån utan säkerhet.

I Fjärde storstadsregionen, Norrköping och Linköping, har pantsättning av värdesaker blivit vanligt. Samtidigt har även antalet snabblån ökat vilket tyder på en ökad kortsiktighet i befolkningens ekonomiska planering. En följd av den ökade efterfrågan på pantbanker och snabba lån har lett till en ökning i tjänster som låter konsumenter jämföra långivare. Ett sådant exempel är Snabblån.net som låter användare jämföra vilka alternativ som finns vid behov av just snabblån. Några liknande alternativ för pantbanker finns ännu inte men det är sannolikt bara en tidsfråga.

Snabblån saknar säkerhet för lånet

Vid en rundringning till pantbanker i Norrköping och Linköping gjord av Fjarde.se visar det sig att de allra flesta föremål som lämnas in aldrig hämtas ut igen. Det som händer i de flesta av dessa fall är att pantbanken säljer vidare föremålet för att få tillbaka de pengar de lånat ut. Pantbanken tjänar på så vid pengar även om de lån som ges aldrig betalas tillbaka. Väljer du att lösa in lånet och köpa tillbaka ditt föremål så kommer detta göras med en räntekostnad.

Det är viktigt att du som funderar på att vända dig till en pantbank inte pantsätter föremål som du inte vill bli av med. Risken finns alltid att du inte kan betala tillbaka de pengar du lånar vilket ger pantbanken rätt att sälja vidare ditt föremål. Du bör heller inte ansöka om snabblån som du är osäker på om du kommer kunna betala tillbaka. Misslyckas du med att betala tillbaka ett snabblån så kan det leda till dyra avgifter och dröjsmålsräntor och i slutändan en betalningsanmärkning.